
פרויקט ייחודי מסמן על מפת הולנד את המקומות בהם הסתתרו ניצולי שואה
בטקס יום השואה של מרכז אלה, הוצבה באולם הכניסה של מוזיאון אנו בתל אביב מפת ענק של הולנד תחת הכותרת “Mapping Hiding Places”. ניצולי שואה ובני משפחותיהם התבקשו לסמן עליה את המקומות שבהם הסתתרו במהלך השואה.
ההשראה ליוזמה הייתה סיפור חייה של נני בקמן, שהדליקה בטקס את נר הדור השני. נני עבדה במשך שנים במחלקה ההולנדית של יד ושם ועסקה במחקר עבור מועמדויות לתואר “חסיד אומות העולם”. מאז שפרשה לפנסיה, היא מעורבת בפרויקט Mapping Hiding Places, שמבקש לבחון את נושא ההסתתרות מנקודת מבט מדעית.
“אנחנו רוצים להמחיש את המורכבות של סיפור ההסתתרות ולבנות אטלס של מקומות מסתור”, מסביר יאן-אריק דובלמן, האחראי על מסד הנתונים של הפרויקט. “לצורך כך אנחנו מנסים לשלב בין שני מקורות מידע: מצד אחד – סיפורים משפחתיים, כלומר עדויות של ניצולי שואה ובני משפחותיהם; ומהצד השני – היסטוריונים מקומיים החוקרים את תקופת המלחמה, כל אחד בעירו או בעיירתו. בעזרתם אנחנו מנסים לבנות רשת מידע שמחברת בין הסיפורים האישיים לבין ההקשר המקומי.
"באשר לניצולי שואה – חקרנו, בתור התחלה, את ארכיון קרן השואה של שפילברג. בין עשרות אלפי העדויות שהוקלטו בשנות התשעים, יש 2,600 ראיונות עם אנשים שעברו את השואה בהולנד – רבים מהם הסתתרו. בנוסף, אנחנו אוספים גם מידע פרטני על יהודים שהסתתרו. לגבי ההיסטוריונים המקומיים – מדובר במאות חוקרים שיודעים לעיתים קרובות היכן הסתתרו יהודים ומי סיפק להם מקום מסתור, אבל לא יודעים את שמותיהם של המסתתרים. בעזרתם אנחנו מנסים לבנות רשת מידע.".
לדבריו של דובלמן, הגיע הזמן להפריך את התפיסה שיהודים היו פסיביים: “אני חושב שרוב היהודים שלא התנגדו – פשוט לא הייתה להם כל אפשרות. הם היו עניים, חולים, מבוגרים מדי, או שלא יכלו בגלל מצבם המשפחתי. ההשערה שלנו היא שרבים יותר ניסו להינצל מהגירוש מכפי שמופיע בספרות ההיסטורית. לו דה יונג העריך לפני כשישים שנה שמדובר בכ-28,000 מסתתרים – אך הנתון הזה מעולם לא נבדק לעומק. בנוסף, הוא חילק את הניצולים לקטגוריות ברורות, בעוד שהמציאות הייתה מורכבת ומשתנה, ורבים שינו את דרכם שוב ושוב. היו שהסתתרו תחילה בביתם, אחר כך ניסו לברוח או להירשם לרשימת קלמייר – או להפך. הסיפור של אנה פרנק הוא רק דוגמה לאחת מהדרכים בהן ניסו יהודים להינצל.”
מי שמעוניין להשתתף בפרויקט Mapping Hiding Places מוזמן למלא טופס קצר ולשלוח אותו לכתובת המייל janerikdubbelman@gmail.com
למילוי הטופס באתר הפרויקט, יש ללחוץ כאן.
