חדשות, חידושים ועידכונים בניוזלטר של אלה

רוצים לקבל את הניוזלטר שלנו? מלאו פרטים

לא ספאם. ניוזלטר - הירשמו!

תודה רבה
הבקשה לא הגיעה... משהו לא תקין

דיכאון חורף – למה זה קורה, ומה אפשר לעשות?

המכון הטיפולי

חמש סיבות לכך שמצב הרוח שלכם ירוד, וחמש דרכים להתגבר על זה

עם המעבר לשעון החורף והתקצרות שעות האור, רבים מרגישים ומרגישות חוסר אנרגיה, פגיעה במצב הרוח ואפילו קשיים בתפקוד. למה זה קורה?

1

בני האדם הם "חיות יום", וכשמגיע החושך מגיעה איתו באופן טבעי התחושה שהיום מתקרב לסיומו. השמיים האפורים והחושך שמגיע בשעה מוקדמת, גורמים לתחושה שסוף היום קרב ולהסתגרות בבתים כבר בשעות אחר הצהריים.

2

כששעות החושך מתארכות, שעות הפנאי מצטמצמות. אנשים רבים מגיעים הביתה מהעבודה כשבחוץ כבר חשוך, וקשה להם מנטלית לצאת החוצה לפעילויות ספורט ולמפגשים עם חברים. לכן, בעונת החורף רבים מבלים שעות רבות יותר לבדם בבית, ומקדישים פחות זמן לפעילויות מעשירות ומהנות.

3

למרות שהחורף שלנו נחשב קל יחסית למדינות רבות אחרות, בישראל איננו רגילים לטמפרטורות נמוכות. לעתים קרובות התחושה היא שקר או גשום מדי, והמוטיבציה לצאת מהבית נמוכה.

4

לדכדוך החורף יש גם סיבה ביולוגית: חשיפה לשמש מפרישה הורמונים המונעים דיכאון, ולכן מצב הרוח מושפע ישירות ממזג האוויר המעונן. זו הסיבה שבמדינות קרות וחשוכות אחוז הסובלים מדיכאון גבוה יותר.

5

קיימת אבחנה מקצועית הנקראת דיכאון חורף, והיא מתאפיינת בתסמינים הדומים לאלו של דיכאון קליני. עם זאת, גם ללא אבחנה רשמית של דיכאון, רבים חווים דכדוך, כבדות ועייפות המחמירים בעונת החורף.

מה אפשר לעשות?

1

ראשית, חשוב להיות מודעים לתופעה ולדעת לשייך את מצב הרוח המשתנה לחילופי העונות. הידיעה שמצב הרוח שלנו מושפע ממזג האוויר הקר והחשוך, מאפשרת לנו להסתכל על הדברים בפרספקטיבה ולהבין שהחיים שלנו לא הפכו להיות נוראיים ועגומים, אלא קר וחשוך לנו, ובאופן טבעי אנחנו מושפעים מזה.

2

כדאי לנסות להתגבר על מצב הרוח העגמומי, לא לתת לו לעצור אותנו ואת הפעילות שלנו, ולעודד את עצמנו לצאת. למשל, לומר לעצמי – נכון שחשוך בחוץ, אבל אני כן אצא לעשות כושר, או אלך לפגוש חברה, כי רק חמש בערב. אפשר גם להחליט שאנחנו נהנים ממזג האוויר החורפי דווקא מהבית, וליהנות מצפייה בסרט. זה עניין של החלטה.

3

ניתן לנסות ולנצל את שעות השמש, שיש מהן בשפע בחורף הישראלי. לקום מוקדם יותר, לצאת לפעילות, לצאת להפסקת צהריים בחוץ ולספוג כמה שיותר שעות אור.

4

למרות החיבה שלנו לחופשות ואטרקציות, רובינו אוהבים שגרה. חלק מהקושי בחילופי העונות הוא שפתאום השגרה שלנו משתנה, והשעון הביולוגי שלנו לא מסונכרן עם מה שקורה בחוץ. לוקח זמן להסתגל לשינוי הכפוי הזה, וכדאי לנסות להתאים את סדר היום שלנו לשגרה החדשה: לתכנן מחדש את היום ואת השבוע בהתאם לשינויים בטמפרטורה ובשעות האור, ולא לתת למזג האוויר לנהל אותנו.

5

אם מזג האוויר משפיע משמעותית על מצב הרוח, משבש את שגרת היום ופוגע בתפקוד, כדאי לגשת לטיפול פסיכולוגי. במהלך הטיפול אפשר יהיה לפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות לטיפול בדיכאון חורף, ולמתן את השפעת מזג האוויר על מצב הרוח.

 

מאת
מרינה שטרק
עו"ס ומטפלת זוגית ומשפחתית
תודה רבה לך!
אופס... משהו השתבש בשליחת התגובה. נסו שוב מאוחר יותר
חזרה