חדשות, חידושים ועידכונים בניוזלטר של אלה

רוצים לקבל את הניוזלטר שלנו? מלאו פרטים

לא ספאם. ניוזלטר - הירשמו!

תודה רבה
הבקשה לא הגיעה... משהו לא תקין

6 דברים שכדאי לדעת על אובדן היריון ולידה שקטה

המכון הטיפולי

על הדרכים השונות לעבד את האובדן, על הקושי שבחזרה לשגרה ועל חשיבות ההכרה החברתית בכאבם של ההורים האבלים

1

חודש אוקטובר הוא חודש המודעות לאובדן הריון, לידה שקטה ואובדן תינוקות רכים

קיימת חשיבות רבה להכרה באובדן של זוגות החווים הפלה או לידה שקטה: הם מתמודדים עם אבל לכל דבר, אך במקרים רבים נותרים לבד עם כאבם. בהיעדר מנהגים סביב אובדן כזה, כשהמשפחה לא מתכנסת לשבעה ימים וכשמעגל התמיכה מצומצם ולעתים כלל לא קיים – ההתמודדות מורכבת, וההורים עלולים לחוש שאין מי שמבין את משמעות השבר הקשה שהם חוו.

חשוב להבין כי תחושות של אבל וכאב סביב אובדן היריון ולידה שקטה הן לגיטימיות ומתבקשות, ואיתן גם הצורך בתמיכה ובאמפתיה מהמשפחה והחברים.

2

הפלה היא אובדן לכל דבר

לעתים היא מתרחשת בשלבים הראשונים של ההיריון, לעתים בשלבים מתקדמים יותר, ובחלק מהמקרים היא מתבצעת בעקבות המלצות רפואיות וכרוכה בקבלת החלטה כואבת, כמעט בלתי אפשרית, על הפסקה יזומה של היריון רצוי. בכל אחד מהמקרים האלה, ההורים חווים אובדן: מסע ההורות שלהם כבר התחיל, הם רקמו חלומות ותקוות עבור הילד העתידי שלהם, וברגע אחד הכול נגדע.

3

אין דרך אחת נכונה לעבד את האובדן

אמנם לא קיימים מנהגים סדורים להתמודדות עם אבל בעקבות הפלה או לידה שקטה, אך ניתן למצוא דרכים שיסייעו בעיבוד האובדן, וכל זוג יכול לבחור את הדרך המתאימה והנכונה עבורו. ניתן לקחת כמה ימי חופש מהעבודה ומהשגרה ולהתכנס בבית עם בני משפחה וחברים תומכים, להדליק נר זיכרון, להכין אלבום המנציח את תקופת ההיריון, לקיים טקס זיכרון בנוכחות אנשים אהובים ועוד. כל זוג יכול לבחור את הדרך שלו לתת מקום לאובדן.

4

גם האב חווה אובדן

היות שהגבר לא חווה את הפן הפיזי של ההיריון, ההפלה והלידה, האובדן שהוא חווה נותר, לרוב, שקוף. החברה מצפה ממנו להמשיך בשגרת חייו, לעבוד כרגיל ולהתנהג כאילו דבר לא קרה, כשבפועל גם עבורו מדובר באובדן קשה. במקרים רבים מצופה ממנו לשמש משענת עבור בת הזוג, בעוד הוא מתקשה להתמודד בעצמו עם הכאב. חשוב לתת מקום לכאב של האב ולהבין שגם הוא זקוק לזמן כדי לעבד את האובדן. גם הוא זקוק לתמיכה, לשיתוף, ולהבנה שהקושי שהוא חווה הוא לגיטימי.

5

מותר (וכדאי) לדבר על זה

עם החזרה לשגרה, לעבודה ולמפגשים עם חברים, עלולים לצוץ רגעים של מבוכה. אנשים רבים לא יודעים מה להגיד – האם לדבר על זה עם בני הזוג? מה להגיד להם? מה "מותר" לשאול ומה עלול לפגוע?

כדי להביע תמיכה והזדהות מבלי לגעת במקומות רגישים, אפשר לומר – עברתם משהו מאוד קשה וכואב, אתם רוצים לדבר על זה? אתם מעדיפים שלא נדבר על זה? חשוב להימנע מאמירות כמו "את עדיין עצובה? עבר המון זמן", או "זה לא כזה נורא, יהיו לכם עוד ילדים". משפטים כאלה, גם כשהם נאמרים מתוך כוונה טובה, עלולים להתפרש כשיפוטיים. עבור ההורים מדובר באובדן כואב, ויתכן שייקח להם זמן רב לעבד את האובדן ולחזור לשגרת החיים.

גם בני הזוג עצמם יכולים לתווך לסביבה את תחושותיהם ולהגיד מה הם צריכים באופן ברור וגלוי: כשהסביבה יודעת מהן הציפיות, קל יותר למלא אותן.

6

יש חיים אחרי האובדן

כמו בכל אובדן, גם כשמדובר בהפלה ובלידה שקטה מרבית הזוגות מעבדים עם הזמן את האובדן ומוצאים את הדרך לחיות לצידו. לחלקם יש ילדים אחרים שהם מתמסרים לגידולם, חלקם בוחרים לטפח את הזוגיות וחלקם ממשיכים הלאה במסע ההורות המאתגר.

אם גם אתם חוויתם הפלה או אובדן הריון ואתם מרגישים שאתם זקוקים לתמיכה, נשמח לסייע לכם בטיפול פרטני, זוגי או משפחתי. לפרטים נוספים, צרו איתנו קשר.

מאת
מרינה שטרק
עו"ס ומטפלת זוגית ומשפחתית
תודה רבה לך!
אופס... משהו השתבש בשליחת התגובה. נסו שוב מאוחר יותר
חזרה