חדשות, חידושים ועידכונים בניוזלטר של אלה

רוצים לקבל את הניוזלטר שלנו? מלאו פרטים

לא ספאם. ניוזלטר - הירשמו!

תודה רבה
הבקשה לא הגיעה... משהו לא תקין

בראש מורם

חדשות

ממקומות המסתור ששמרו עליהם בחיים ועד למטוס ראש הממשלה – ניצולי השואה אברהם רות ושוש טריסטר מצטרפים למשלחת ראש הממשלה לגרמניה וסוגרים מעגל במקום בו הוחלט על "הפתרון הסופי"

ביום ראשון השבוע יצאה משלחת ממשרד ראש הממשלה לגרמניה, כשהאירוע המרכזי נערך בווילה ואנזה, בה הוחלט על "הפתרון הסופי". לראש הממשלה יאיר לפיד הצטרפו חמישה ניצולי שואה, כל אחד מהם עם מלווה לבחירתו, וכן 25 אנשי תקשורת וצלמים.

למרכז אלה היה הכבוד לצרף למשלחת שני ניצולי שואה: אברהם רות, אליו יתלווה נכדו מתן בן ה-28, ושוש טריסטר, אותה ילווה בנה דורי בן ה-51.

אברהם רות (94), שנולד וגדל בהולנד, פעל במהלך השנים למען הגברת המודעות בציבור ובממשלה למצבם הקשה של ניצולי השואה בישראל, הקים את החברה להשבת הרכוש היהודי וניהל מו"מ עם ממשלת הולנד במטרה שיקבלו את הפיצויים המגיעים להם. לאברהם קשר ארוך שנים עם מרכז אלה, ואחיו הצעיר היה יו"ר העמותה בשנים הראשונות לפעילותה.

אברהם היה בן 12 כשפרצה מלחמת העולם השנייה. הוא גר באמסטרדם עם משפחתו – הוריו וחמשת אחיו (אחד מהם היה מאומץ). הוא למד בשכבה של אנה פרנק: "אני לא זוכר אותה או את שאר הילדים, אבל היא גרה לא רחוק ממני", הוא מספר. "חיינו בעולמות מקבילים – היא למדה ספרות ואני מתמטיקה, היא הגיעה מבית ליברלי ואני מבית דתי, אבל אני מכיר אנשים מתוך היומן שלה. היא הייתה סופרת בחסד עליון, גאונה".

בזמן המלחמה הסתתר אברהם במקומות שונים ועבר מבית לבית, כשבמקביל הסתתרו אחיו ואחיותיו במקומות אחרים. שתי אחיותיו הגדולות ואחיו המאומץ נרצחו על ידי הגרמנים באושוויץ ובמחנה הריכוז בדכאו.

אברהם מתגורר כיום ברמת גן, ולו ארבעה בנים ו-11 נכדים. כשנשאל על תחושותיו לקראת הטיסה, אמר: "כבר ביקרתי בוואנזה לפני כעשרים שנה, אבל ההגעה לשם במסגרת המשלחת מרגשת עבורי. לשבת במקום בו החליטו על הפתרון הסופי, במקום בו התקבלה החלטה ממשלתית שכתוצאה ממנה נרצחה רוב המשפחה שלי, זה מרגש וגם מוכיח שהחלטות שמתקבלות בממשלה עלולות להיות הרסניות". אברהם מספר כי התנה את הצטרפותו למשלחת בכך שתינתן לו זכות הדיבור: "אני לא מגיע לשם כדי להיות סטטיסט".

שוש טריסטר (87), שנולדה וגדלה בעיירה חודורוב שבאוקראינה, יצרה קשר עם מרכז אלה לפני כשבע שנים. רק אז, אחרי שנים של שתיקה, החלה לדבר על קורותיה בזמן המלחמה, והרגישה צורך עז בתמיכה נפשית. "אמרתי שאני צריכה עזרה, שמישהו ידבר איתי". מאז הפכה למרצה מבוקשת בנושא השואה בארץ ובעולם, השתתפה בערבי "זיכרון בסלון" וגם ציירה ציורים רבים המשקפים את זיכרונותיה מהתקופה הקשה.

שוש הייתה בת ארבע כשפרצה המלחמה והתחבאה עם משפחתה בביתם של מכרים גויים, בבור באדמה, מתחת לאסם בו חיו חזירים. במשך עשרים וחמישה חודשים הסתתרה המשפחה בבור מבלי לזוז ומבלי לראות אור יום, וניזונה מתערובת האוכל של החזירים. כשקולות ההפצצה נדמו, יצא אביה מהבור מתוך תקווה שהמלחמה הסתיימה, וחזר לבשר למשפחה שאפשר לצאת. תשע הנפשות ששהו בבור שרדו את המלחמה בחיים. אחד האחים נפטר עוד לפני כן, בגטו, כשהיה בן פחות משנה. משפחתה המורחבת של שוש נספתה כולה.

שוש מתגוררת כיום בתל אביב, ולה שלושה בנים וארבעה נכדים. כשנשאלה האם היא מתרגשת לקראת הנסיעה, ענתה: "אני לא מתרגשת. אני רוצה להכניס להם".

מאת
עדי רשף
מנהלת תוכן
תודה רבה לך!
אופס... משהו השתבש בשליחת התגובה. נסו שוב מאוחר יותר
חזרה