חדשות, חידושים ועידכונים בניוזלטר של אלה

רוצים לקבל את הניוזלטר שלנו? מלאו פרטים

לא ספאם. ניוזלטר - הירשמו!

תודה רבה
הבקשה לא הגיעה... משהו לא תקין

יתרונות הטיפול המשפחתי בהתמודדות עם אבדן ושכול

המכון הטיפולי

פעמים רבות, אנשים חשים תחושת בדידות לאחר אובדן. החיבוק החם שמקבלים מהסביבה לאחר שאירע האובדן, הולך ודועך. איך מוצאים את האיזון בין התמקדות במוות ובשכול לבין הניסיון להמשיך בחיים? איך מוצאים את המילים לשתף את בני המשפחה שחווים גם הם קושי משלהם? בטיפול משפחתי, אנו מנסים לצמצם את הפערים בין בני המשפחה, לסייע להם להתכנס ולתמוך זה בזו ובכך גם לצמצם את חוויית הבדידות. אל תישארו לבד עם האובדן.

נושא המוות היווה לאורך שנים רבות טאבו בשיח הבין אישי והטיפולי. עם זאת, אובדן בן משפחה הנו דבר שרוב האנשים יחוו בשלב כלשהו בחייהם. ניתן לראות באבדן מסוג זה חוויה אנושית כמעט אוניברסאלית, אשר רוב האנשים מצליחים להכיר ולחיות עמה לאחר פרק זמן מסוים. לצד זאת, עבור רבים אובדן של אדם קרוב מביא לכאב וסבל רבים, ותהליך הסתגלות למציאות החיים החדשה יכול לקחת חודשים ואף שנים.

אובדן ושכול מביאים לשינויים רבים בחיי האדם ובקשריו עם הסביבה. אחד מהעיקריים שבהם הנו תחושת בדידות מוגברת. רבים מרגישים כי בפרק הזמן הקצר שלאחר אירוע האובדן, קיימת התכנסות והתגייסות של המשפחה, החברים והסביבה הקרובה לצורך מתן תמיכה, אך לאחר מכן, נוכחותם בחיי היום יום יורדת, מה שפעמים רבות תורם לתחושת הבדידות ולחוויה שאף אחד בחיי האדם לא מכיר, מבין, יכול או רוצה לחלוק בחוויית הכאב, הסבל והגעגוע לאדם האהוב שאבד. רבים מרגישים כי תקופות החגים, וכן שמחות ואירועים משפחתיים מחריפים את התחושה הקשה של הבדידות והשוני מאחרים שלא חוו אבדן.

בחיי אנשים שחווים שכול קיים מתח בין התמקדות במוות ובאובדן, ובין התמקדות ביום-יום ובהמשך החיים בהווה ובעתיד.

מתח זה יכול לבוא לידי ביטוי הן בתהליך הטיפולי והן באינטראקציות בין בני המשפחה ואל מול הסביבה החברתית. אנשים רבים מעידים על חוויה של ביקורת אל מול ההתמודדות האישית או המשפחתית עם האבל- בין אם הסביבה רואה בהתמודדות שלהם כאבל ״פתולוגי״ המביא לחוסר תפקוד, ובין אם הם נתפסים כלא עצובים או מתאבלים דיים.

לאורך השנים, הטיפול הפרטני והקבוצתי עמדו בחזית הטיפול הנפשי בתחום האבל והשכול. אך חשוב להבין כי הטיפול המשפחתי מהווה שיטת התערבות אפקטיבית גם כן, וכי הוא עושה שימוש במעגל התמיכה הראשוני של האדם- התא המשפחתי. אובדן בן משפחה משנה את המערך המשפחתי הקיים, וחלק מההתמודדות הנדרשת מבני המשפחה תהיה ליצור דרכים חדשות להתחבר זה לזו במציאות החיים שהשתנתה. הטיפול המשפחתי מאפשר לבני המשפחה לנהל דיאלוג סביב רגשות הצער והכאב, לדון במערכות היחסים שלהם וכן לתת את הדעת לדמיון ולשוני בתהליך האבל של כל אחד, אשר מהווה חלק מחוויית אבל משותפת.

כחלק מתהליך עיבוד האבל בטיפול, תערך הבניה מחודשת של מערכות היחסים עם בני המשפחה שהנם עדיין בחיים וארגון פרקטי של מציאות החיים בהווה ללא האדם שנפטר. כתוצאה, יתאפשר צמצום פערים בין בני המשפחה, אשר יביא בתורו להתכנסות ותמיכה שלהם זה בזו כחלק מההליך הטיפולי אל מול השכול והצער, ואף לצמצום חווית הבדידות של הפרט עצמו.

יתרונות הטיפול המשפחתי בהתמודדות עם אבדן ושכול:

• הטיפול המשפחתי מכנס את סביבת התמיכה הראשונית של האדם, התא המשפחתי, מתוך מטרה לתת מענה לצרכים של כל בני המשפחה כפרטים, וכן לצרכי המשפחה כשלם.

• לאחר אובדן אדם קרוב, אנשים רבים מרגישים בדידות וכי אין בסביבתם המשפחתית או החברתית מענה או אפשרות לדון ברגשות הקשים ובגעגוע. רבים ימעטו לשתף את בני משפחתם בתחושות הקשות מתוך חשש להכביד או להעציב את האחר, כך נוצר מצב בו כל אחד מבני המשפחה מתמודד לבד. טיפול משפחתי מאפשר לבני המשפחה לדבר ולשתף זה את זו, לסייע ולחלוק בסביבה תומכת ובטוחה.

• על אף שמוות הנו חלק טבעי ממערך החיים, פעמים רבות הוא טומן בחובו סבל וכאב רבים, ולעיתים מצריך התייחסות טיפולית. טיפול משפחתי מאפשר למשפחה להתארגן מחדש לאחר האבדן, תוך מתן לגיטימציה לדרכי ההתמודדות השונות של כל אחד מבני המשפחה.

אם איבדתם אדם יקר, אל תישארו לבד. צוות המרכז ישמח לסייע בטיפול פרטני, קבוצתי זוגי או משפחתי.

צרו קשר: https://www.elah.org.il/contact או חייגו 03-6910921.

מאת
הדס בלאוגרונד
עובדת סוציאלית
תודה רבה לך!
אופס... משהו השתבש בשליחת התגובה. נסו שוב מאוחר יותר
חזרה